Populära recept
-
Inför midsommar dök det upp flera olika varianter på cheesecakes med räkor, och några med lax, i mitt bloggflöde. Av bilderna att döma ...
-
Så enkelt, så gott! Passar galet bra till grillat som t.ex. älg, nöt eller kyckling. Eller bara som en ...
-
Den här basilikamajon går inte av för hackor. Blanda i basilika efter eget tycke, så får du precis den smak du vill ha. Det är det allr...
-
Jag har länge letat efter chaikrydda i livsmedelsaffärer men aldrig hittat någon, så istället har jag nu googlat fram lite olika blandn...
-
Nu när sommaren äntligen kommit så tycker jag den enkla maten är den bästa. Man vill alltid äta gott men kanske inte lägga lika mycke...
lördag 20 juni 2015
Smarrig och smakrik lax- & räktårta
Inför midsommar dök det upp flera olika varianter på cheesecakes med räkor, och några med lax, i mitt bloggflöde. Av bilderna att döma såg detta väldigt gott ut, så inspirerad av många jag gav mig på att göra en egen och mycket riktigt - supergott!
En springform, 24 cm, cirka 10-12 bitar
30-45 minuter + 5 h i kyl
200 g grovt/mörkt bröd, t.ex. kavring eller lågkolhydratbröd (jag tog Kung Markattas solrosbröd)
50 g smör
500 g oskalade, tinade räkor
200 g kallrökt lax
2 dl creme fraiche
200 g cream cheese
0,75 dl majonnäs
2 st hårdkokta ägg
80 g röd kaviar/stenbitsrom
1 liten röd lök (knippelök funkar fint)
2-3 msk wasabipasta
några matskedar klippt dill
några matskedar citronsaft
4 gelatinblad
salt & peppar
- Börja med att skala räkorna. Ställ dem kallt.
- Koka äggen. Jag kokade mina 9 minuter och tyckte det blev bra.
- Mixa brödet i en matberedare. Smält smöret och blanda med brödet. Tryck ut brödsmeten i en springform på cirka 24 cm i daiameter. Ställ kallt.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Hacka löken, och äggen (t.ex. med en äggskärare).
- Blanda samman creme fraiche, cream cheese, majonnäs och wasabipasta. Blanda sedan ner stenbitsrom (spara ev lite till garnering), lök, ägg och klippt dill.
- Grovhacka räkorna (spara några till garnering) och strimla laxen. Jag sparade cirka 50 g lax till garnering. Blanda sedan ner i smeten och smaka av med salt och peppar.
- Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag värme tills de smält samman, blanda sedan ner några matskedar citronsaft. Vänd ner i smeten och rör om väl.
- Häll blandningen över brödbotten i springformen och låt stå kallt i minst fem timmar, eller över natten.
- Precis innan tårtan ska serveras tar du försiktigt bort springformen (du kan behöva dra med en kniv runt kanterna) och garnerar med det du tycker om.
Etiketter:
Buffé,
Fisk och skaldjur,
GI och lågkolhydrat,
Lättare måltider,
Tillbehör
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Här bloggar
- Hanna
- Här bloggar jag, en något galen västgötatös, om mat i receptform. Man kan säga att detta är min digitala receptbok. Här samlar jag mina favoritrecept, recept jag vill testa och en och annan artikel om mat.
Etiketter
- Asiatiskt
- Bröd
- Buffé
- Dryck o drinkar
- Efterrätt/glass/godis
- Fisk och skaldjur
- Frukost
- GI och lågkolhydrat
- Glutenfritt
- Gratänger
- Grekiskt
- Grillat
- Grönsaker
- Huvudrätt
- Italienskt
- Kyckling
- Kött
- Lättare måltider
- Marinad
- Matsedlar
- Mellanmål
- Mjölk- och mejerifritt
- Paj
- Pasta
- Picknick
- Pizza
- Potatis o rotfrukter
- Restauranger
- Ris o quinoa
- Sallad
- Smoothie
- Sås
- Tillbehör
- Tips och idéer
- Vegetariskt
- Verktyg o Maskiner
0 kommentarer:
Skicka en kommentar