Populära recept
-
Hittade ett recept med tortellini hos Kryddburken som jag tyckte lät gott, provade det till lunch idag. Smarrigt och snabblagat! :) Modif...
-
Inför midsommar dök det upp flera olika varianter på cheesecakes med räkor, och några med lax, i mitt bloggflöde. Av bilderna att döma ...
-
Det här receptet hittade jag i boken Bröd för alla sinnen av Stina Algotson, Janne Hansson & Fredrik J Karlsson under namnet Kr...
-
Som jag sagt förr, ibland eller ganska ofta, är det enkla det godaste. Den här räksalladen är en sådan rätt. Enkel, superenkel, men såå...
-
På denna veckas matsedel skrevs en kycklinggratäng in och idag valde sambon just denna. Åh jösses mössa så god den är! Vi blev båda t...
fredag 6 november 2015
Bovetelimpa
Jösses mössa, detta brödet går inte av för hackor - så himla gott! Smakar lite som... jag vet inte, surdegslimpa och kavring på samma gång? Galet gott i alla fall! Receptet kommer från Risenta, som i det här fallet ska ha bra credd för att ha satt samman ett så gott bröd :) Glutenfritt, vilket jag helst föredrar om jag ska äta bröd, men även mjölkfritt vilket är ännu bättre eftersom jag bakat brödet till sonen, som är känslig mot mjölk.
I originalreceptet har Risenta med lingon också, men det valde jag bort den här gången, då vi inte hade några hemma. Kanske blir det ännu godare då?
Jag har skurit brödet i ganska tunna skivor, och sedan har vi ätit det med en rejäl klick smör, schmarr ska det vara! Thumbs up!
1 limpa, cirka 32 skivor
cirka 2h 15 minuter, ugn 200 grader
Boveteskållning
3 dl krossat bovete
3 msk chiafrön
2½ dl kokande vatten
(2½ dl färska eller frysta lingon)
Degvätska
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten 37 grader
4 msk rårörsocker eller honung
2 msk olja
Torra ingredienser
6 dl bovetemjöl
1½msk husk
3 msk nyponskalsmjöl
1½ tsk brödkryddor (kan uteslutas)
2½ tsk salt
- Mät upp krossat bovete och chiafrön och lägg detta i en skål. Koka upp vattnet och häll över blandningen så att den skållas. Låt stå cirka 30 minuter. Vänd därefter ner lingonen om du väljer att ha med dem.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Smula ner jästen i en bunke tillsammans med socker/honung, olja och fingervarmt vatten. Rör ut jästen.
- Tillsätt boveteskållningen i degvätskan. Vispa sedan ner övriga torra ingredienser med en elvisp. Degen ska vara klibbig.
- Sätt ugnen på 200 grader. Olja en brödform, eller använd bakplåtspapper, som kan ta cirka 1½ liter och klicka i degen. Strö över lite bovetekross eller boveteflingor och lite bovetemjöl som dekoration och låt jäsa i 45 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.
Etiketter:
Bröd,
Frukost,
Glutenfritt,
Mjölk- och mejerifritt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Här bloggar
- Hanna
- Här bloggar jag, en något galen västgötatös, om mat i receptform. Man kan säga att detta är min digitala receptbok. Här samlar jag mina favoritrecept, recept jag vill testa och en och annan artikel om mat.
Etiketter
- Asiatiskt
- Bröd
- Buffé
- Dryck o drinkar
- Efterrätt/glass/godis
- Fisk och skaldjur
- Frukost
- GI och lågkolhydrat
- Glutenfritt
- Gratänger
- Grekiskt
- Grillat
- Grönsaker
- Huvudrätt
- Italienskt
- Kyckling
- Kött
- Lättare måltider
- Marinad
- Matsedlar
- Mellanmål
- Mjölk- och mejerifritt
- Paj
- Pasta
- Picknick
- Pizza
- Potatis o rotfrukter
- Restauranger
- Ris o quinoa
- Sallad
- Smoothie
- Sås
- Tillbehör
- Tips och idéer
- Vegetariskt
- Verktyg o Maskiner
0 kommentarer:
Skicka en kommentar